De stage van Wessel op de Digital Strategy afdeling.

Wessel heeft het afgelopen halfjaar stage gelopen bij OfficeGrip op de Digital Strategy afdeling. Tijdens zijn stage heeft hij veel fundamenten van de telefonische sales geleerd. Met zijn doorzettingsvermogen heeft hij uit zijn stage een bijbaan gehaald.

 

Hoe is je keuze tot stand gekomen?

Ik wilde erg graag een stage doen die sales gerelateerd is. Tijdens een stage event op Avans Hogeschool was OfficeGrip hier ook aanwezig. Toen ik mijn gesprek met OfficeGrip had gehad was al gauw overtuigd. OfficeGrip bood namelijk een sales stage op een manier waarop deze niet bij andere bedrijven werd aangeboden. Bij de meeste gesprekken die ik met bedrijven heb gehad kwam het uiteindelijk neer op een marketing functie of een functie met weinig verantwoordelijkheid. Ik was echt op zoek naar een stage waarbij ik inspraak heb op bepaalde zaken. Ik vind verantwoordelijkheid namelijk een goede manier om te leren.

Waren er nog andere bedrijven waarin je geïnteresseerd was?

Ik heb ook gekeken naar Opel en Rabobank Breda. De Rabobank is bijvoorbeeld een ontzettend grote en bekende organisatie, wat ik erg aantrekkelijk vond. Toch heeft zo’n grote corporate organisatie ook nadelen. Zoals ik al eerder heb genoemd vind ik het belangrijk om bepaalde verantwoordelijkheid te krijgen. Vaak is deze mate van verantwoordelijkheid bij zulke organisaties lager dan een MKB organisatie. Ook is er binnen een organisatie zoals de Rabobank veel meer structuur en hiërarchie. Ik ben van mening dat ik bij de Rabobank minder mogelijkheden had gehad om mezelf te ontwikkelen.

Nadat het gesprek en een vervolgafspraak met OfficeGrip was ik eigenlijk al snel overtuigd dat ik stage wilde gaan lopen bij OfficeGrip. Factoren die hierbij een rol speelden waren de bedrijfsomvang (MKB) en de informele werksfeer. De informele werksfeer is iets dat ook erg veel bij mij past.

Hoe verliep je sollicitatie?

Het eerste gesprek met OfficeGrip vond plaats tijdens de speeddates op Avans Hogeschool. Tijdens dit gesprek werd vooral uitgelegd wat de bedoeling was van de stage en welke verantwoordelijkheden hierbij kwamen kijken. Aan het einde van dit gesprek werd er een nieuwe afspraak ingepland voor een sollicitatie bij het kantoor van OfficeGrip. Bij dit gesprek lag de focus meer op wat er precies werd verwacht van mij en wat ik kon verwachten van mijn begeleiding en de stage. Ondanks ik echt op sollicitatiegesprek kwam heb ik geen enkel moment van dit proces gezien als een sollicitatie. Ik heb de sollicitatie eerder ervaren als een fijn gesprek.

Hoe bevielen de eerste paar weken?

Ik vond het in het begin natuurlijk wel eventjes wennen. Het eerste dat mij opviel was dat er sprake was van een bedrijf met een zeer informele sfeer. Tegelijkertijd werd er erg hard gewerkt. Voordat ik aan mijn stage begon heb ik nooit echt ‘een 9 tot 5 baan’ gehad, om het zo maar eventjes te noemen. Ik heb hierdoor gemerkt dat je enorm veel moet en kan leren tijdens een stage.

Het leerproces is misschien wel het leukste aan een stage bij OfficeGrip. Ik vind dat ik me in afgelopen weken bij OfficeGrip op persoonlijk vlak enorm heb ontwikkeld. Ik ben constant aan het bellen met prospects. Door mezelf hier veel mee bezig te houden heb ik gemerkt dat ik hier grote stappen in heb gemaakt. Leuk om te noemen is dat je bij OfficeGrip echt wordt beloond voor het leveren van goed werk. Door mezelf te bewijzen ben ik al op verschillende klantadressen en afspraken geweest, wel uiteraard samen met een collega. Door je best te doen, krijg je bij OfficeGrip de mogelijkheid om het gehele salestraject te doorlopen.

Wat heb je tot nu toe allemaal geleerd?

Toen ik binnenkwam bij OfficeGrip had ik nog geen ervaring met telefonische acquisitie.  Dit is ook iets dat ik zeker heb gemerkt. Ik ben onderaan de ladder begonnen met het pre-kwalificeren van leads. Dit houdt in dat je leads opbelt om basisgegevens te achterhalen voor het CRM-systeem. Na een tijdje ging dit steeds soepeler, waardoor ik me momenteel bezig houdt met telefonische afspraken inplannen voor mijn collega’s. Tijdens het gesprek met het bedrijf doe je je pitch en probeer je zo goed mogelijk het gesprek aan te gaan met het persoon aan de andere kant van de lijn.

Mijn persoonlijke vooruitgang heb ik vooral te danken aan het feit dat ik gewoon hands-on aan de slag ben gegaan. Het grootste verschil met naar school gaan is dat school vooral een theoretische bezigheid is. Tijdens een stage ontwikkel je niet alleen in de praktijk, maar ook als persoon.

Wat is de bedoeling van de rest van de stage?

Ik loop tot eind juni sowieso nog stage, dat is dus nog ongeveer 2 maandjes. De bedoeling van het eindtraject is vooral doorgaan waar ik al mee bezig was, bellen met prospects en het inplannen van afspraken voor mijn collega’s. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet mag ik uiteraard mee naar een afspraak. Verder blijf ik me bezig houden met communicatie via de mail en het opstellen van offertes.

Conclusie: oftwel, korte samenvatting:

Ik ben in de eerste twee weken van mijn stage vooral bezig geweest met het opdoen van kennis over de producten en diensten die OfficeGrip levert aan klanten. Ik heb hier ook trainingen over gehad met collega’s. Vervolgens ben ik vooral gaan meeluisteren met een collega. Na het observeren ben ik zelf aan de slag gegaan. Hiermee ben ik momenteel nog steeds bezig. Ik blijf me ontwikkelen, en ik merk dat ik tijdens mijn stage steeds beter ben geworden in wat ik doe.

Waarom zouden andere studenten stage moeten lopen bij OfficeGrip?

Ik denk dat je bij OfficeGrip naast de standaard lessen die je leert tijdens een stage ook leert dat hard werken wordt beloond. In het begin vond ik het soms lastig om prospects op te bellen. Zodra je de knop omdraait zie je dat je er echt beter in wordt, waardoor het automatisch ook veel leuker wordt om het te doen. OfficeGrip is een informeel bedrijf waar veel ruimte is voor eigen initiatief. De voorwaarde hierbij is dat je wel moet ondernemen. De collega’s bij OfficeGrip zijn super vriendelijk en behulpzaam. Zodra je ergens tegenaan loopt twijfelt niemand om je te helpen. De begeleiding is dan ook prima.

Dus in het kort: een stage bij OfficeGrip is op zowel praktisch als persoonlijk gebied super leerzaam. De begeleiding en het bedrijf zijn erg informeel waardoor je elke dag met plezier naar stage toe blijft gaan. Stage lopen bij OfficeGrip is dus een echte aanrader!